– Barátom, – mondta – ez gyásznapként vonul be az emberiség történelmébe.

Ken Follett: Évszázad-trilógia

Megállapíthatjuk, hogy Follett e három kötetből álló trilógiája gigantikus mestermű. Ponyva jellegéből fakadóan bárkihez közelebb hozza a világtörténelem kissé bonyolult és kusza eseményeit, emellett átfogó képet ad a 20. századról. A cselekmény az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Oroszországban (a Szovjetunióban), Németországban (később az NSZK-ban és az NDK-ban), valamint Franciaországban játszódik. 5 főszereplő, így 5 család szemszögből ismerjük meg a történetet, a száraz tankönyvekkel ellentétben, itt személyes tapasztalatokról és élményekről olvashatunk.

Névtelen 1

follett03Az első regény az 1900-as évek elején indul: tanúi vagyunk a második ipari forradalom utóhatásainak, bepillantást nyerünk a walesi bányászok életébe, majd azok megmozdulásiba. Persze a szemben álló, arisztokrata réteg is helyet kap a könyvben, fontos momentuma a regénynek, hogy hogyan válik a grófkiösasszony a női választójogi mozgalmak vezetőjévé. A kor legmeghatározóbb eseményei sem kerülik el Follett figyelmét: jelen vagyunk az oroszországi forradalomnál, a cár kivégzésénél, sőt láthatjuk, hogyan karácsonyoznak a franciaországi front két oldalán az angol és a német katonák.follett04

A második rész az első világháborút lezáró békéktől a másodikat lezárókig tart. A két időpont között megismerkedünk, a szereplők szemszögéből át is éljük a náci diktatúra borzalmait, Roosevelt elnökségét, Sztálin hatalomra kerülését.

A harmadik könyv volt számomra az, ahol már kicsit belekavarodtam a családi, valamint a történelmi szálakba. Meglehet, Follett cselekménye e kötetben  öleli fel a leghosszabb időtartamot (majdnem 50 évet), sőt egy-egy eseménynél kicsit többet időzik a kelleténél, így nehézkesebb volt az 1200 oldal legyűrése. Mindenesetre ez a regény is ugyanolyan grandiózus, hisz jelen vannak a huszadik század második felét leginkább meghatározó alakok: a Kennedyk, Hruscsov, a The Beatles vagy Martin Luther King. Szereplőink az amerikai polgárjogi mozgalmak résztvevői, a beat-nemzedék tagjai, de jelen vannak a berlini fal felállításánál és lerombolásánál, átélői a Szovjetunió diktaturista hétköznapjainak.

Hajnalban kitekintett az ablakon, miközben a vonat kelet felé zakatolt Franciaországon át. Amikor áthaladtak egy kisvároson, döbbenten látta, hogy valóságos tömeg áll a peronon és az úton, a sínek mellett. Őket figyelték. Sötét volt, de az emberek tisztán látszottak a lámpafényben. Több ezren voltak, férfiak, nők, gyerekek. Nem éljeneztek, inkább hallgattak. A férfiak és a fiúk levették a kalapjukat, és ez a tiszteletteljes gesztus szinte könnyekig meghatotta Gust. Ezek az emberek fél éjszakát várakoztak, hogy megnézhessék azt az elrobogó vonatot, amely a világ reménységét viszi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s