Laura most Virginia Woolfot olvas, Virginia Woolf összes művét könyvről könyvre haladva – lenyűgözi, hogy egy nő ilyen is lehet.

Sokan hallottuk már azt a mondatot, hogy “az olvasó nők veszélyesek”. A mai bejegyzésben az olvasó és nem olvasó nők köré kerestem regényeket, mégsem szeretném megcáfolni és alátámasztani sem az említett idézetet. Egy rövid összegzést mutatnék be az irodalom, és azon belül a női irodalom – már ha egyáltalán létezik ilyen, gondoljunk csak Eszterházy Péter-Csokonai Lili “kapcsolatára” – létéről.

jlsauwbarv

Mint azt jól tudjuk, kezdetben a nők csupán imakönyveket, vallási témájú írásokat olvastak, már ha tudtak olvasni. A tizenhetedik század végén azonban már egyre elterjedtebb elfoglaltsággá vált maga az olvasás, ám a szépirodalmi regények még várattak magukra a nők körében. Ehelyett háztartási kézikönyvek és útmutatók hódítottak teret maguknak. A lány-regények vagy női regények, mint műfajok, eleinte inkább naplóregény formájában jelentek meg. Kármán József 1794-ben írt regényének, a Fanni hagyományainak, főszereplője nem akarja elfogadni a kor elvárásait, helyette szerelmet és egyenjogúságot vár el a házasságtól.

Hasonló nézetekkel találkozunk Jane Austen regényeiben is, például a Büszkeség és balítéletben. Az angol írónő színrelépése jól mutatja, hogy az addig, szinte csak férfi írók által uralt irodalom megreformálódott: elfogadottá vált a nők, a női írók szerepe. A kiadók hamar felfedezték hogy a nőkre már piacot is lehet építeni, így innentől kezdve már a nők is fontos olvasótábornak számítanak.

A huszadik század elején kezdtek megjelenni azok az olvasó nők, akik már nem csak a nekik írt regényeket olvasták, hanem újságokat, napilapokat. Jártasak lettek a napi politikában, a gazdasági kérdésekben, a művészetek pártolásában. Erre jó példa E. M. Forster Szellem a házban című regényének főszereplő testvérpárja, a Schlegel-kisasszonyok, akik felvilágosult nézeteket vallanak, értelmiségi vendégeik vannak és intellektuális vacsorákat tartanak.

sfgsf

Ha napjaink irodalmi felhozatalát nézzük, széles skálát kapunk azokról a könyvekről, melyeket kizárólag a nőknek szánnak: a vámpír regényektől kezdve, a vörös pöttyös könyveken át, egészen a ponyvákig. De találunk olyanokat is, melyek fontos jelentéstartalommal bírnak, például Bernhard Schlink A felolvasó című regénye vagy Cunningham Az órák című könyve, melyről már egy korábbi bejegyzésben is megemlékeztem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s