– Aureliano – kopogtatta szomorúan –, Macondóban esik.

d84302b989a2ffcad2a620df3c11c95c 87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez, kolumbiai, Nobel-díjas író, újságíró, politikai aktivista.

Márquez Aracatacában született, 1928. március 6-án. Az egyetemet Bogotában végezte a jogi karon, később az újságíráshoz és az irodalomhoz pártolt. Az ötvenes években kezdett írni, munkáiban a fantázia és a realizmus jegyei keverednek, sokan a mágikus realizmus úttörőjének tartják A mágikus realizmus legfőbb ismertetőjegye, hogy úgy mond el egy történetet, mintha az a valóság síkján játszódnak, mindeközben olyan elemeket sző bele, melyek természetfelettiek, hihetetlenek, mintha egy másik síkról származnának. A spanyol nyelvű irodalom egyik legnépszerűbb alakjává vált, műveit legalább 25 nyelvre fordították le.  c03fc50b0b33c865bb8a25a86414d98f

Egyik legjelentősebb, a világhírt elhozó regényét, a Száz év magányt, az 1962-ben kiadott Baljós óra című műve előzte meg. A Száz év magány a Buendía család misztikus története, mely az a spanyol nyelvű irodalom egyik gyöngyszeme. A Buendía család letelepedése, generációk megjelenése és eltűnése áll a cselekmény központi terében, a műnek azonban szimbolikus jelentése van, ugyanis a regényben az emberiség fejlődéstörténete és a Paradicsomból való elvándorlás fedezhető fel.

Másik igen fontos regénye a Szerelem a kolera idején, mely az egész életen át tartó szerelem története. 1982-ben neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat.

2014. április 16-án hunyt el otthonában, Mexikóban.

Advertisements

One thought on “– Aureliano – kopogtatta szomorúan –, Macondóban esik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s