“Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm.”

Április 2-án, Hans Christian Andersen dán író születésnapján tartják a Nemzetközi Gyermekkönyvnapot már 1967 óta. Ez alkalommal számomra egy igen kedves, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló “mesekönyvet” szeretnék bemutatni.

Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
A Legsötétebb Peruból jött medve igaz története

67b5d7b0cd033005989d5bb753915f39 Talán a blog olvasói közül is akadnak olyanok, akik már találkoztak valamilyen formában Paddington Brown alakjával, akár a könyvön, akár plüssfigurán keresztül, vagy éppen a mesefilmbe botlottak bele. A piros kalapos, kék kabátos mackófigurát az író egy londoni bolt polcán találta meg 1956 Karácsonyán, majd a feleségének ajándékozta. A maci inspirálta Bond-ot a Legsötétebb Peruból érkező medve történetének megírására, mely tíz nap alatt könyvvé formálódott.

A történet szerint a Paddington pályaudvaron, Londonban, a Brown házaspár a kukák és a biciklitároló közelében találja meg, a hatalmas kalapos mackót, aki a “Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm” feliratú táblát tartja a nyakában. Megtudják tőle, hogy a világlátott, bozontos medve a Legsötétebb Peruból érkezett, mint illegális bevándorló. Brownék arról is tudomást szereznek, hogy a roppant illedelmes, kicsi medve kalandos utazás során került Angliába. Nagyon 332fdebd2b53a78f3b75c608cc33b41amegtetszik nekik és a családjukba fogadják, és mivel a pályaudvaron találkoztak vele, elnevezik Paddington Brown-nak.

Paddingtont nem csak az utazásai során érik kalandok, hanem, mint legújabb családtag (a legifjabb Brown), új otthonában is meg kell állnia a helyét. Mivel nagyon hálás újdonsült “szüleinek”, hogy magukhoz fogadták, mindenáron meg akarja nekik hálálni. Viszont a mackó nem igazán szerencsés, sőt kétbalkezes, így akármibe belevág, legyen az festés vagy barkácsolás, sajnos felsül vele.

Angliában Paddington-nak már kultusza van: bronzszobrot es ajándékboltot is találunk a Paddington állomáson. A történet már több mint tizenöt kötetnél tart, a legújabb 2012-ben jelent meg. Többféle mesefilm is készült belőle, az egyik a BBC gondozásában. Aki pedig még több mackóra vágyik, annak ajánlom a mozifilm-változatot, mely idén karácsonykor jelenik meg.

http://www.paddington.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s