8 bár irodalomrajongóknak

1.The Eagle and Child (Oxford, Anglia)
J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis

01

Az egyetemi pub története egészen a 17. század közepéig nyúlik vissza. Hivatalos találkozási helyszínéül szolgált Tolkien, Lewis és azok író-baráti társaságának, amit Inklings-nek hívtak. 1933-tól az 1950-es évek elejéig a társaság hetente találkozott a The Rabbit Room-nak nevezett privát szalonban, ahol megosztották és kritizálták egymás befejezetlen kéziratait.

http://www.nicholsonspubs.co.uk/theeagleandchildoxford/

2. Vesuvio Cafe (San Francisco)
Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady

02

Ez a giccses North Beach-i bár volt a szórakozni vágyó Beat-generáció törzshelye, ráadásul a bár mögötti utcácskát Kerouac után nevezték el. Ma a jazz, a művészet, a költészet, és a kreatív életstílus műemlékeként szolgál.

http://www.vesuvio.com/

3. Cerveceria Alemana (Madrid, Spanyolország)
Ernest Hemingway

03

Az nem titok, hogy Hemingway szeretett inni, így az sem meglepő, hogy a világon szétszórva, rengeteg helyen találunk olyan bárt, amit az író kedvelt. A Cerveceria Alemana nevezetű hely látványossága az 1904-es sörcsarnok, ami ellenállt a változásnak, és ahol Hemingway megírta a Fiesta (The Sun Also Rises) című művét. A látogatók leülhetnek az író kedvenc, márvánnyal fedett asztalához, miközben a hatalmas ablakon nézelődhetnek kifelé.

http://www.cerveceriaalemana.com/

4. Carousel Bar (Hotel Monteleone, New Orleans)
Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty, Truman Capote

04

A Hotel Monteleone már korábban is sok írót látott vendégül. Vendégei lenyűgöző névsora magában foglalja Dél legbefolyásosabb íróit, köztük Truman Capote-t, aki néhányak állítása szerint, a hotel egyik szobájában született. (Habár a Hotel tagadja ezt, Capote édesanyja itt lakott a terhessége idején.)

http://hotelmonteleone.com/

5. Kennedy’s (Dublin, Írország)
Samuel Beckett, James Joyce, Oscar Wilde

05

Az irodalmi története a Kennedy’s bárnak, különösen érdekes, mivel egyaránt találunk irodalmi “hírességeket” védnökei és dolgozói között is. Régen, amikor még élelmiszerboltként működött, az ifjú Wilde a polcok megtöltésével kereste meg bérét. Ma a pub csak egy pub, de a látogatók ugyanabban a márványteremben sörözhetnek, ahol egykor a két jó barát, Joyce és Beckett, ült.

http://www.kennedys.ie/

6. Les Deux Magots (Párizs, Franciország)
Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Ernest Hemingway

06

Ez a bár volt az a hely, ahol mindenki megfordult, aki számított a 20. század eleji, francia irodalmi terepen. A kávézó szolgált rengeteg művész, író és értelmiségi randevújának helyszínéül. Manapság a bár a turisták mennyországa, órákig üldögélhetünk a teraszon, a fonott székekben, s akár az egész délutánt itt tölthetjük.

http://www.lesdeuxmagots.fr/en/ambiances.php#/ambiances.php

7. Antico Caffe Greco (Róma, Olaszország)
John Keats, Charles Dickens, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Mary Shelley, Lord Byron, Maria Zambrano

07

Azzal, hogy bár az 1760-as években nyitott meg, magának tudhatja Róma legöregebb (Olaszország második legöregebb) kávézójának a címét. Hírnevét az írók és művészek mennyországaként szerezte meg, amit leginkább Shelley és az ő kortársai terjesztettek el. Shelley gyakran dolgozott itt kéziratain egy capuccino társaságában.

http://www.anticocaffegreco.eu/

8. La Rotonde (Párizs, Franciaország)
Gertrude Stein, T.S. Eliot, F. Scott Fitzgerald

08

Ez a kávézó kedvencnek számított a hazájukból száműzött amerikaiak Párizsba özönlése alatt. Népszerűsége jóformán a legismertebb védnöke, Hemingway által nőtt meg. Fiesta című művében így ír róla: “Nem számít melyik kávézóba viteted magad a taxi sofőrrel a Montparnasse-on, ők mindig a Rotonde-ba visznek.”

http://www.rotondemontparnasse.com/

forrás: buzzfeed.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s