Itt van az ősz, itt van újra…

Már szinte el is múlt október közepe. Lassan közeledik az őszi szünet, hamarosan itt van állami ünnepünk és Mindenszentek is. Sok-sok alkalom, amikor el sem kell hagynunk a lakást (habár az őszi táj csodálatosan fest, most hogy a levelek is elkezdtek hullani) és egy forró ital társaságában annyit olvashatunk, amennyit csak akarunk. Ezzel a bejegyzéssel azoknak szeretnék ötleteket adni, akik még nem döntötték el, hogy mit is olvasnának hideg, komor délutánokon.

3921296a81b6174c81f1f67e81aac576

E. M. Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan (1929)

Kedvenc íróim egyike Remarque. Másik, szintén világhírnevet szerzett regényét, A Diadalív árnyékában-t legalább háromszor olvastam már. Kedvelt, könyvei központi 908d54b8bef6d31a6e7acd24c74fe104témája általában a világháború és az az okozta megrendítő szörnyűségek. E könyvében az első, oly várva várt világégést mutatja be nekünk, a fiatal német katona szempontjából.  A súlyos megrázkódtatásokat átélt baka jellemfejlődését is megvizsgálhatjuk: hogyan lesz a jó kedélyű Paul Baumer-ből rideg, hidegvérű katona. Remarque a háborút érintő könyveiben arra is megpróbálja felhívni figyelmünket, hogy addig, amíg egy-egy csata során diplomáciai viták dőlnek el, addig hogyan mennek tönkre emberi sorsok és kapcsolatok,  s amíg a nagyhatalmak egymást gyilkolják, hogyan szövődnek életre szóló barátságok a lövészárkok árnyékában.

A fronton eltöltött napok, hetek, évek még egyszer visszatérnek, halott bajtársaink feltámadnak, és velünk masíroznak, fejünk kitisztul. Lesz célunk, s így masírozunk majd, mellettünk halott bajtársaink, mögöttünk a fronton eltöltött évek: ki ellen? Ki ellen?

Bernhardt Schlink: A felolvasó (1995)

A fiatal fiú, Michael Berg, éppen iskolából megy hazafelé, amikor rosszul lesz, és nála egy jóval b7d169a952a0d782abc9f88e759936a5idősebb asszony próbálja kikúrálni. Hogy háláját kifejezze, a fiú nála marad, s egy szenvedélyes, túlfűtött szerelem szövődik köztük, ám a kapcsolat egy idő múlva megszakad.
Néhány év múlva Berg a bíróságon találkozik újra Hanna-val, ahol mindenre fény derül a nő múltjából.
Schlink arra keresi e a választ, hogy mennyire bocsájtható meg egy olyan bűn, amit évekkel ezelőtt követtek el, egy kollektív cél érdekében. Hogyan lehet évekkel a bűntény elkövetése után igazságot és büntetést osztani.
A furcsa, kissé nyomasztó légkörű helyszín nem más, mint a bűnös Berlin, a második világháború után.

Feldolgozás! A múlt feldolgozása! Mi, a szeminárium hallgatói úgy tekintettünk önmagunkra, mint a feldolgozás élcsapatára. Felrántottuk az ablakokat, beengedtük a levegőt, a szelet, amely végül felkavarta a port, ami a társadalom hanyagságából belepte a múlt szörnyűségeit. Gondoskodtunk róla, hogy az emberek lélegezni és látni tudjanak.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet (1813)

d0ecfa11f4a4b31cf4c7a8cec8bcb766Nincs olyan nő, aki ne ismerné Jane Austent. Sőt, nincs olyan irodalomkedvelő nő, aki ne tudna Mr. Darcyról. A Büszkeség és balítélet olyan klasszikusnak számít, ami nem csupán egy viktoriánus korabeli szerelmi történet, hanem fantasztikus kor-és jellemrajz is.
A Bennet-lányok kissé unalmas élete rögtön a feje tetejére fordul, amikor a szomszéd házat, egy bizonyos Mr. Bingley veszi bérbe. Estélyek, bálok, csodálatos angol vidék és kúriák díszletében bontakozik ki a cselekmény.
S ha valakinek ennyi sem lenne elég, ajánlom figyelmébe a BBC által, 1995-ben készített minisorozatot is. [IMDB link]

– Mi a neve?
– Bingley.
– Házasember vagy nőtlen?
– Nőtlen, kedvesem, de még mennyire az! Vagyonos legényember, négy- vagy ötezer font is megvan az éves jövedelme… Milyen szerencsések a lányaink!
– Miről beszél? Hogy jönnek ide a lányok?
– Ne bosszantson már, Bennet! – felelte az asszony. – Tudja jól, mi jár a fejemben. Arra gondolok, hogy az egyik lányunkat feleségül veszi.
– Ezzel a szándékkal költözik ide?
– Hogy mondhat ilyen badarságot? Az egyikükbe viszont feltehetően beleszeret majd, tehát egy szó, mint száz, okvetlenül fel kell keresnie őt, amint megérkezik.

E.M. Forster : Szellem a házban (1910)

8759d3c05192dd5bb3082a3bef773479Howards End, a birtok, mely a regény középpontja. A századforduló Angliájában vagyunk, ahol a “boldog békeidő” még javában tart, s néha úgy érezhetjük, hogy főhőseink problémái már-már az elkövetkezendő idők nehézségeit vetik fel. Azok a korlátok, melyek az első világháborúval felbomlottak, itt még javában szorítják az angol társadalmat. Ezért sem értjük, miért olyan nagy gond, ha egy megözvegyült arisztokrata újra nősülni kíván, s miért nem fogad be a társadalom egy olyan nőt, aki egyedül neveli gyermekét.
A könyv még fontos hangsúlyt fektet a társadalmi osztályok közötti hatalmas különbségekre is, és feltehetjük magunkban a kérdést, hogy van e egyáltalán annak értelme, ha egy alattunk állónak nyújtanánk kezet, vagy esetleg jobb, ha mindenki marad a saját pozíciójában.

– Egy ház is attól él, ha vitatkoznak benne. A tégla meg a habarcs nem elég hozzá.

Ken Follett: A katedrális (1989)

80f57d4e0b4f0929285610bb974a7ce3Ne ijedjünk meg a kötet vastagságától, hiszen a könyv olvasása során, szinte fel sem merül bennünk, hogy nem haladnánk vele. A cselekmény roppant izgalmas, fordulatos és meglepő. Az 1200-1300-as évek Angliájában járunk, s azon belül is Kingsbridge-ben, ahol éppen egy katedrális épül. Az ország nehéz helyzetben van, hisz polgárháború dúl. Az építkezést pedig megbonyolítja a két királyjelölt ármánykodása, a helyi kiskirályok despotikus uralma, az egyház korruptsága, s ha ez még nem lenne elég, az életkörülmények romlása.

– Mostohaapám, aki építőmester volt, megtanított rá, hogyan kell elvégezni bizonyos geometriai műveleteket, példának okáért, hogyan felezhetünk meg egy vonalat hajszálpontosan, hogyan húzhatunk egy derékszöget, és hogyan rajzolhatunk egy négyzetet egy másikba úgy, hogy a kisebbik éppen a felét tegye ki a nagyobb területének.

50dc803093c159411738d78dff376279

Remélem, hogy aki elolvassa ezt a listát, talál magának legalább egy olyan regényt, amit kezébe vesz majd. Próbáltam olyan műveket összeválogatni, amiket már én is olvastam, és így bátran ajánlhatom bárkinek. Mivel a bejegyzésben szinte csak külföldi írók könyveit válogattam be, azoknak, akik magyar szerzőtől is olvasnának, azoknak is jövök még egy bejegyzéssel.

Jó olvasást!

Advertisements

One thought on “Itt van az ősz, itt van újra…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s