A főkomornyik, a szamuráj és a klón

KAZUO ISHIGURO

13f0f176ad9e139f4de575d727b72cab_thuAngol író, 1954-ben született Nagaszakiban, de hatéves korától Angliában él. 1980-ban elvégezte a Kelet-Angliai Egyetem kreatív írás tanfolyamát Malcolm Bradbury irányításával, és itt ismerte meg mentorát, Angela Cartert. 1982-ben országos ismertséget hozott neki Pale View of Hills című első regénye. 1989-ben jelent meg máig legsikeresebb regénye, a The Remains of the Day (=A főkomornyik szabadsága / Napok romjai), amellyel elnyerte a Booker-díjat. Az adaptációs jogokat Harold Pinter vette meg, végül azonban James Ivory rendezett belőle többszörösen Oscarra jelölt filmet Anthony Hopkins és Emma Thompson főszereplésével.
1995-ben adták ki a The Unconsoled című regényét, amelyet javarészt Sanghajban játszódó, melodrámába ágyazott detektívtörténet, a When We were Orphans követte 2000-ben. Utolsó regénye, a melankolikus, komor hangulatú Never Let Me Go 2005-ben jelent meg.

Magyarul megjelent művei:

  • A főkomornyik szabadsága, 1992
  • Árva korunkban, 2002
  • Ne engedj el, 2005

Forrás: Lévai Balázs: Bestseller, a világ nyitott könyv. Európa, 2008

NAPOK ROMJAI

„ A szakmai presztízst elsősorban az ember munkaadójának erkölcsi értéke adta meg.”

Mr. Stevens Darlington Hall főkomornyikja. Munkáját precízen, érzelmektől mentesen végzi.
A regény kezdetén a második világháború után járunk: Lord Darlington halála után a házat egy amerikai veszi meg, aki szeretné, ha Mr. Stevens segítségével újra felvirágoztatnák az egykor tündöklő kastélyt. Mr. Stevens szabadságot kap, s elindul, hogy felkeresse a ház egykori házvezetőnőjét, Miss Kentont. Útközben, emlékezete segítségével, megismerjük Darlington Hall korábbi életét.

A két világháború között járunk. A házban hétről hétre előkelő vendégeket fogadnak, Darlington Hallban megfordul Anglia színe-java. A vendégek között azonban találunk náci szimpatizánsokat, akik szerint Hitler egyáltalán nem akarja leigázni Európát. Lord Darlington a fajelmélettel is megismerkedik. Ebben a kétségekkel teli, zavaros világban kell Mr. Stevens-nek helytállnia. Életét nem csak a Lord különleges bánást igénylő vendégei nehezítik meg, hanem Miss Kenton szerelme és édesapja halála is.
A világháború kitörésével és végével ez a világ is darabjaira hullik. Miss Kenton elmegy a háztól, s feleségül megy egy férfihoz, akit nem is szeret. Lord Darlingtonról kiderül, hogy nácibarát, az újságok címlapjaira kerül, a botrány elkerülhetetlen. Darlington Hall eladásra kerül.
Mr. Stevens főkomornyik külseje mögött egy filozófust ismerhetünk meg. A lord kudarcát és bukását látva, arra keresi a választ, hogy mennyi értelme volt őt teljes odaadással, egy életen át szolgálni. A választ akkor kapjuk meg, amikor Mr. Stevens, szabadsága során, egy boltosnak letagadja, hogy valaha ismerte Lord Darlingtont.

26f13e583327d060e859659c38b04ef6_thuc75904acc6e6e7829059569c6cab0dc7_thu

ÁRVA KORUNKBAN

“Nincs más választásunk, minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy véghezvigyük küldetésünket, mert addig nem lesz nyugtunk, amíg nem tudjuk magunk mögött.”

A főszereplő, Christopher Banks, szülei rejtélyes módon tűnnek el Sanghaj-ban, a huszadik század elején. A fiút Angliába küldik, akivel már felnőttként, híres magándetektívként a harmincas években találkozunk a regény kezdetén. Hasonlóan Mr. Stevens karakteréhez, emlékei sokaságából ismerjük meg a múltat. Christopher élete egyik legnagyobb feladata, hogy visszatérjen gyermekkora helyszínére, s kinyomozza szülei elvesztésének körülményeit és okait.
A második világháború előszeleként Sanghaj sorsa is megpecsételődik. 1937-38-ban járunk, amikor Kína mindenáron be akarja kebelezni a szomszédos országokat. Míg a fényes estélyeket adó angolok szórakoznak, a város másik felén a helyiek véres harcok során próbálják megvédeni a várost. Ebbe a környezetbe érkezik a magányos detektív. Útját politikai, kereskedelmi és etikai ellentmondások nehezítik. A gyermekkorba menekülő Christopher-nek rá kell jönnie, hogy emlékeit megszépítette az idő,s így használhatatlanokká váltak. A zavaros, súlyos határokat feszegető nyomozás viszont nem más, mint a felnőttséget nehezen elfogadó férfi allegorikus útkeresése.

d03b5527d20a744c7328e80bb5ff27fa_thuc4a9621d2f17f7708f65aa3233024d99_thu3a218012cd5d979cca3d2a59c933351c_thumb

NE ENGEDJ EL

“Mi volt olyan különös ebben a dalban? Nos, az igazat megvallva nem nagyon figyeltem a szövegre, csak azt a részt vártam, hogy „Bébi, bébi, ne engedj el soha…”

Az író legnyomasztóbb, legmeghökkentőbb regénye arra keresi a választ, hogy ha biztos vagy benne, hogy rövid életed lesz és napjaid meg vannak számlálva, milyen szerepe van a szerelemnek, a barátságnak, a karriernek vagy az erkölcsnek.
A főszereplő Kathy H. a harmincas éveinek elején jár. Ebben a könyvben is nagyon fontos motívum az emlékezés: elengedhetetlen ahhoz megismerjük ezt a furcsa világot.
Kathy és társai egy intézetben, Hailshamben nevelkednek. Tisztában vannak azzal, hogy mi célból jöttek létre, ám néhány rejtéllyel nekik is meg kell küzdeniük: milyen célt szolgál a galéria, miért jön a Madam, és miért távozott Miss Lucy?
Ahhoz, hogy elfogadjuk (vagy ne) ezt a világot, meg kell értenünk a körülményeket: Kathy-t, Ruth-t, Tommy-t és társaikat azért hozták létre (klónozták), hogy szerveiket később eladományozzák. Háttérként ismernünk kell a hidegháború körülményeit, az atomfegyvertől való félelmet és azt, hogy ebben az időben az orvostudomány bármit megtett annak érdekében, hogy megnyerje a fegyverkezési versenyt.
Mielőtt sorkerült volna első adományozásukra, gondviselőként kell helytállniuk, tehát segíteniük kell a felépülésben, s abban, hogy a klón képes legyen további adományozásra.
Kathy remek gondviselő: megválaszthatja betegeit, s így Ruth és Tommy közelébe kerül újra.
Együtt idézik fel a gondtalan gyermekkort, a Vásárt, a gyűjteményes dobozt és a galériát.

9a873a3c9021f28adf33c96d9a1a1d50929e349c015d323f17b625fcfc910c10cbe41a6403eb430c7467a495a618ece0

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s